top of page

Markten

APT: zaterdag ochtend - Dinsdag ochtend: boerenmarkt (mei-oktober)

BONNIEUX: vrijdag ochtend

CADENET: maandag ochtend

CERESTE: donderdag ochtend

CAVAILLON: maandag en vrijdag ochtend

COUSTELLET: boerenmarkt : woensdag avond en zondag ochtend (april-november)

GARGAS: woensdag ochtend

GOULT: donderdag ochtend

GORDES: dinsdag ochtend

ISLE SUR LA SORGUE: donderdag en zondag ochtend

LACOSTE: dinsdag ochtend

LAURIS: maandag ochtend

LOURMARIN: vrijdag ochtend

MAUBEC: zondag ochtend (mei - november)

OPPEDE LE VIEUX: zaterdag ochtend

PERTUIS: vrijdag ochtend - boerenmarkt: woensdag en zaterdag ochtend

ROUSSILLON: donderdag ochtend

ST SATURNIN LES APT: dinsdag ochtend

SAULT: woensdag ochtend

VILLARS: zondag ochtend (juni-september)

 

Tip: Mijn favoriete markt is zonder twijfel die op zondagochtend in Coustellet. De beste olijven en tapenades vind je er. Mijn favoriet kraam met de zwarte olijven met Provençaalse kruiden en de tapenade 'Crème d'ail' staat altijd langs de kant van de weg van Robion naar Coustellet.

Daarnaast is de markt op zondag in L'Isle-sur-la-Sorgue leuk, Provençaalse markt + curiosa en antiek markt. En Lourmarin geeft de combinatie op vrijdag van een toffe markt met een bezoek aan het aangename dorpje. De markt op dinsdag in Gordes is fijn, maar erg toeristisch.

Tip: Laat je graag een Provençaals plaatje maken voor aan de muur met je familienaam, huisnummer of gelijk wat anders zoals “Place de l’Apéro”. Dit kan bij Martine, deze dame heeft haar atelier in St-Saturnin-lès-Apt, maar staat ook altijd op de markt in Saint-Saturnin-lès-Apt, Coustellet en Gordes. Reken een week om het te laten maken.

 

Tip: Op de markt in Apt of L'Isle-sur-la-Sorgue staat een kraam van "Les Délices du Luberon". Zij verkopen tapenades in glazen potjes met gele deksels en heerlijke toastjes. Deze zijn superlekker en kan je lang bewaren. Ideaal om een stukje Provence mee naar huis te nemen. Ze hebben ook een winkel in Isle-sur-la-Sorgue.

 

De « Marché Paysan » is door het regionale natuurpark van de Luberon geregistreerd als kwaliteitslabel. Op deze markten vind je alleen boeren die hun eigen verbouwde producten verkopen. Tussenhandel is hier strikt verboden. Er zijn allerlei producten te koop die rechtstreeks van de boerderij komen zoals groenten, fruit, kaas, vlees, wijn, honing, vruchtensappen en bloemen.
 

De Nationale Raad voor Kookkunst kent sinds 1996 het label “marché d’exception” toe, waarbij gekeken wordt naar de verse produkten en de gezellige sfeer. Vijf markten in de Vaucluse hebben dit label al gekregen: Apt, Carpentras, Coustellet, L’Isle-sur-la-Sorgue en Velleron.

Wijnhuizen

Overal in de Luberon vind je wijnboeren. Je kan er gewoon binnenstappen en wijn proeven. De prijzen zijn hier zeer redelijk. Er zijn er tientallen maar wij houden van de volgende:

Cave de Bonnieux, Bonnieux
Verschillende soorten wijn in rood, wit en rosé, flessen en vatjes van 5 of 10 liter. Je kan hier ook heerlijk degusteren, vraag het maar aan het zeer vriendelijke personeel.

 

Domaine de la Verrière, Goult

Alle wijnen zijn hier lekker en vooral de rosé in vatjes van 5 of 10 liter, de door iedereen gekende 'Fontaines de la Verrière'.

 

Domaine Chasson, Roussillon

Hier is onze favoriete rode wijn: A mon père

 

Chateauneuf du Pape

Dit (wereld)beroemde wijngebied ligt even ten noorden van Avignon. De domeinen behoorden vroeger toe aan Vaticaanstad. Het verhaal gaat dat de met keien bedekte gronden waarop de druivenranken gepoot zijn, en eenmaal opgewarmd door de zon, langduriger warmte afgeeft aan de ondergrond. Dit geeft de speciale en geroemde smaak aan deze wijnen.

bottom of page