top of page

Dorpen en bezienswaardigheden

St-Saturnin-lès-Apt

Saint-Saturnin-lès-Apt is gelegen tegen een rots waarop twee windmolens uit de 17e eeuw samen met een middeleeuwse kasteelruïne het dorp bewaken. In het oude centrum wandel je langs oude huizen, gebeeldhouwde poorten en fijn bewerkte deur- en vensterramen.
Je ontdekt de vestigingsmuren ‘les ramparts’ uit de 13de, 14de en 15de eeuw, waarvan slechts het portaal Ayguier blijft bestaan. Het steegje naast de kerk brengt je naar de kasteelruïne boven het dorp.
Tip: Onze favoriete plaats voor een koffietje ’s morgens of een apéro is Bar les Amis.

Roussillon

Vanuit Roussillon, geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk, bevindt zich in het hart van één van de grootste okergroeven van de wereld.  Het staat bekend om zijn prachtige rode kliffen en okergroeven. De rode, gele en bruine schaduwen van de aarde zorgen voor een groot contrast met de groene dennenbomen. Je kan een wandeling maken door dit natuur historisch patrimonium van Roussillon, langs de okerpaden. De wandeling duurt ongeveer een uur.
Tip: Doe niet je beste schoenen aan!

Tip: De beste ijsjes eet je in het straatje op weg naar de Sentier des Ocres.

Gordes

Gordes, centraal gelegen in de Luberon, behoort tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Mede door zijn ligging (hoog op een rots) is Gordes een bezienswaardigheid. Het heeft smalle geplaveide straatjes die hun weg volgen langs hoge smalle woningen, gebouwd tegen de rotswand.
Het Renaissance kasteel, midden in het centrum, herbouwd in 1525, bestond al in 1031. Het is goed bewaard gebleven en zorgvuldig gerestaureerd. Vandaag herbergt het kasteel; het gemeentehuis en een museum met de werken van de schilder Pol Mara. Gordes heeft zijn aantrekkelijke, authentieke uitstraling in de loop der eeuwen weten te behouden.
Aan de rand van het dorp een machtig uitzicht over het dal. Vandaar heb je een schitterend uitzicht over mooie huizen (met zwembaden).
Tip: Iets drinken of eten in Gordes kan zeker, maar voorzie een stevig budget, de cafés en restaurants profiteren van de roem van Gordes en vragen dus hogere prijzen.

Musée de la Lavande, Coustellet

De verzameling koperen distilleerkolven doet de geschiedenis herleven van de lavendel en de distilleermethodes sinds de 16e eeuw tot op heden. Een documentaire over het oogsten en distilleren van lavendel wordt op een reuzenscherm geprojecteerd.

Rechtstreekse verkoop van etherische lavendelolie (AOC: gecontroleerde herkomstbenaming) en natuurlijke cosmetica. Bezichtiging met audiogids (Frans, Engels, Duits). Toegang tegen betaling.

.

Oppède-le-vieux

Het oude dorp op 300 m hoogte, hoog boven het dal, is zeker een bezoekje waard. De huizen uit de Middeleeuwen en de Renaissance, het kerkje uit de 12e eeuw en de ruïnes van het middeleeuwse kasteel, de wasplaatsen en de kapelletjes Saint-Laurent en Saint-Antonin zorgen voor een tijdloze sfeer. Als je via het steile straatje helemaal naar boven klimt, word je beloond met een panorama van 360°.

Tip: In het caféetje op het dorpsplein kan je ook lekker lunchen.

Lacoste

Het dorpje wordt gedomineerd door het kasteel van de Markies van Sade, die het in de 18e eeuw bewoonde. Tijdens de revolutie werd het geplunderd en verwoest, waarna het eigendom werd van de beroemde modeontwerper Pierre Cardin die grote werkzaamheden heeft ondernomen om het te renoveren en te consolideren. Pierre Cardin wijdt zich tevens aan de restauratie van diverse huizen in het dorp en produceert elke zomer een muziek- en toneelfestival in de steengroeven. In dit dorpje huizen wat kunstenaars die regelmatig expositie houden.

Vanuit Lacoste heb je een schitterend uitzicht op het hooggelegen dorpje Bonnieux.

Lourmarin

Lourmarin, dat behoort tot ‘ de Mooiste dorpen van Frankrijk’, ligt in het zuiden van de Luberon, beschut tegen de mistral. Het renaissance kasteel, de vele winkels en de groene omgeving, maken het tot een ‘must’. Talrijke kunstenaars zijn onder de bekoring geraakt van deze plaats en hebben er gewoond, zoals de schrijvers Albert Camus en Henri Bosco.
Tip:  Op vrijdagvoormiddag is hier een heel aangename Provençaalse markt.

Saignon

Saignon ligt hoog boven de stad Apt waarvan het vroeger de schildwacht was. Het dorpje wikkelt zijn huizen rond de bergtop. Sommige vormen zelfs een eenheid met de rotswand. Deze troglodietwoningen zijn vanaf de vlakte beneden te zien. De wandelaar laat zich door de straten naar de Eglise Sainte-Marie (12e eeuw) voeren en naar de Rocher de Bellevue vanwaar hij kan genieten van het uitzicht op de bergen van de Luberon. Een dorpje met charme met op het dorpsplein nog één van die fonteinen die geliefd zijn bij de inwoners van de Provence!

Gargas: Mines de Bruoux

Een kathedraal van kleuren, gebeeldhouwd door de okerontginners uit de streek van Apt. In deze helder en warm gekleurde rosten, temidden van naaldboombossen, zijn door met de kracht van de armen van de okerontginners zo’n 50 kilometer aan gangen uitgegraven. Dit mysterieuze labyrint, een uniek en monumentaal overblijfsel van de okerontginning, is tegenwoordig beschermd gebied en kan worden bezichtigd. De gids zal u in kleine groepjes door de gangen leiden. De ontginningen begon hier in 1848 en werd kort na de Tweede Wereldoorlog stopgezet. Buiten vertellen borden de geschiedenis van deze industrie in de streek van Apt.

Tip: Dit is absoluut de moeite waard. Neem zeker een trui mee, want in de okergroeven is het behoorlijk fris.

Fontaine de Vaucluse

Dit dorpje, met zijn talloze restaurantjes en souvenirkraampjes, staat bekend om zijn mysterieuze bron. Een diepe bergengte, en uitgebeitelde klif, waar komt het water vandaan? De bron van de Sorgue blijft een mysterie.

De rivier, de Sorgue, ontspringt diep in een groene kloof, aan de voet van een steile rotswand gevormd door de erosie. Met een gemiddeld debiet van 630 miljoen m3 per jaar is deze bron de krachtigste van Europa. De fontein is overgeleverd aan de grillen van de natuur, soms rustig borrelend, soms onstuimig bruisend, zoals in het voorjaar. Een pad volgt de rivier tot aan de bron. Stop even in Vallis Clausa, waar een groot schoepenrad draait. Het is de laatste fabriek van in de kuip handgefabriceerd papier zoals dit in de 15de eeuw werd gedaan. Gratis toegang.

Joucas

Joucas is een mooi dorp gelegen op een heuvelflank tegenover de okerrotsen van Roussillon. Rustig gelegen, geeft het dorp je de mogelijkheid om de prachtige landschappen rondom te appreciëren.

Joucas heeft verschillende nauwe straatjes waar je voorbij prachtige oude stenen huizen, kleine tuintjes, en verborgen hoekjes, ... wandelt en dit terwijl je de mooie architectuur bewondert en de charme van het dorpje beleeft.

Vergeet zeker niet de kerk, naast het mooie gemeentehuis, die banaal lijkt langs de buitenkant, te bezoeken. Binnen vindt je er de Italiaanse schilderkunst.

Goult

Goult is een oud dorp gelegen in het midden van Nationale Park van de Luberon, en gelukkig nog niet heel gekend, waardoor het zijn authenticiteit bewaarde.

Een mooie wandeling kan je maken via de gecultiveerde terrassen van het Conservatoire des Terrasses (grote olijfbomen, prachtige eiken, fruitbomen en groetentuinen afgebakend door mooie stenen muurtjes).

Weetje: Op de hoek tegenover Café de la Poste had Lies haar immobiliënkantoor van 2004 tot 2012 en verkocht Immo Goult eigendommen in de Luberon.

Tip: Onze favoriete plaats voor een apéro of lunch is Café de la Poste

Village des Bories, Gordes

Vlakbij Gordes ligt Village des Bories, een openluchtmuseum. Het dorp is een getuige van het dagelijks leven dat de bewoners van de Provence in de Middeleeuwen leidden: u ontdekt er schaapskooien, broodovens, wijnvaten, dorsvloeren en woningen waarvan sommige eeuwenoud zijn. De oorsprong van de bories gaat terug tot het bronzen tijdperk, en de recentste bories terug werden opgebouwd in de XVIIIde eeuw.

De village des Bories, historisch monument sinds 1977, is momenteel beschermd patrimonium, maar open voor het publiek.

http://www.gordes-village-des-bories.com/

Abbaye de Senanque, Gordes

Op ongeveer 4 km van Gordes, ligt de Abdij van Sénanque, opgericht in 1148, één van de best bewaarde voorbeelden van vroege cisterciënzer architectuur. Vandaag leeft een monnikengemeenschap van de Orde der Cisterciënzers in de abdij Notre-Dame de Sénanque.

Het klooster is idyllisch gelegen in een dal rondom lavendelvelden. Het klooster is te bezichtigen. Het gehele twaalfde eeuwse gebouw staat open voor bezoek: de abdijkerk, de kruisgang, de slaapzaal, de kapittelzaal en de verwarmde opvangruimte.

Tip: De bezichtiging is betalend, maar je kan wel gratis de buitenkant bezoeken en de toffe boekenwinkel.

Ménerbes

Ménerbes staat ook op de lijst van “Un des plus beaux villages de France”. Helemaal bovenaan in het dorp, naast de Marie vindt je het truffel- en wijnhuis. En zoals steeds kan je genieten van de kleine straatjes en prachtig zicht op de vallei.

Musée du Tire Bouchon

Bezienswaardigheden: Net buiten het dorp: het kurkentrekkers-museum van het Domein van de Citadel. Een verzameling van meer dan 1000 exemplaren (van de 17 eeuw tot op heden).

www.musee-tirebouchon.com

Chapelle de St Hilaire

Onderweg van Ménerbes naar Lacoste kom je voorbij de Priorij van St-Hilaire. Het is zeker niet groot, de wandeling ernaar toe is leuk en de plek met de kleine kapel heeft iets magisch.

A year in Provence, Peter Mayle

Door over zijn dagelijkse leven in Ménerbes te vertellen, heeft de schrijver Peter Mayle de Luberon bekendgemaakt in de hele wereld. Zijn boek “een jaar in de Provence” werd vertaald in 20 talen. Door de vele toeristen die naar Peter Mayle op zoek gingen, besloot hij Ménerbes te verlaten. Geruchten vertellen dat hij er ondertussen terug woont. Anderen zeggen dat hij nu in Lourmarin woont.

Bonnieux

Wederom hoog gelegen en van hier uit heb je een mooi uitzicht over het dal en niet te vergeten de Mont Ventoux. Vanuit Bonnieux kan je via de Combe de Lourmarin naar de andere kant van het Luberon gebergte, dit is de enige passage die de Luberon in tweeën deelt (Petit en Grand Luberon). Het dorpje is tegen de Luberon gebouwd en heeft meerdere niveaus.
Bezienswaardigheden in Bonnieux, zijn het bakkerijmuseum, 12e-eeuwse kerk met romaanse en gotische elementen; overblijfselen van torens en vestingmuren uit de 12e eeuw en de “Opmerkelijke Tuin” van la Louve.

Le Pont Julien Bonnieux

De Pont Julien, op 5 km ten noorden van het dorp Bonnieux, is een Romeins bouwwerk uit het jaar 3 voor Christus. Deze brug, opmerkelijk goed bewaard gebleven en onderhouden, is het belangrijkste bouwwerk van de Via Domitia. Tot 2005 werd deze brug nog dagelijks gebruikt, nu ligt er een nieuwe weg naast, maar fietsers en voetgangers kunnen de rivier nog altijd oversteken via deze meer dan 2000 jaar oude brug, net als in de tijd van de Romeinen. Dit monument meet 80 m lang, 6 m breed en 11 m hoog tot de top en bestaat uit drie bogen.

Rustrel: Colorado Provençal

Het kleine dorpje Rustrel ligt op enkele kilometers van Apt. Net buiten het dorp vind je Colorado Provençal. Dit zijn uitgesleten rood/gele rotsformaties en zijn te vergelijken met deze die je in Roussilon vindt. Misschien iets minder spectaculair, maar het gebied is er veel groter. Leuk voor een wandeling.
En hier geldt dezelfde tip: Doe niet je beste schoenen aan (of doe je ondertussen oranje gekleurde schoenen aan waarmee je naar Roussillon ging).

Isle-sur-la-Sorgue

Dit levendige dorpje heeft landelijke bekendheid vanwege zijn beroemde antiekwinkels. Op zondagochtend is er een grote Provençaalse markt die het label “Marché d’exception” mag dragen. Vooral op de kades van de Sorgues vindt je de antiek- en curiosamarkt. De markt strekt zich uit door de vele straten en pleintjes.
Het dorpje Isle-sur-la-Sorgue wordt in vijven gesplitst door het riviertje Sorgue. Mede door zijn vele waterpartijen, watermolens en terrasjes krijgt dit dorpje een Venetiaans tintje. Het dorpje kent vele leuke winkeltjes, restaurantjes en terrasjes.
De bijna 300 antiquairs en décorateurs (grote en kleine winkeltjes en galerijen) zijn open tijdens het weekend en op feestdagen, sommige winkeltjes zijn donderdag en vrijdag ook open.

Venasque

Het schilderachtige dorpje Venasque, op de lijst van ‘Mooiste dorpen van Frankrijk’ ligt op een rotsuitloper met steile wanden, aan de uitmonding van de Gorges de la Nesque. Dit middeleeuwse stadje kijkt uit over wijngaarden, kersenboomgaarden en kreupelhout.

Middenin dit Provençaalse dorpje ontdekt u steile straatjes, huizen van goudgele stenen, maar ook de Notre-Dame kerk-kathedraal met een schitterende pré-romaanse doopkapel (6de eeuw), het oudste heiligdom in de Vaucluse.

bottom of page